Veľká noc sa mnohým ľuďom spája s tradičnými sviatočnými jedlami. Údeniny, zemiakový šalát a sladké koláče nechýbajú na stole v takmer žiadnej slovenskej domácnosti. Hoci tieto potraviny patria k sviatočnej atmosfére, ich výživová hodnota a vplyv na trávenie nemusia byť ideálne. Mnohé veľkonočné jedlá sú totiž ťažké, mastné a obsahujú veľa kalórií, čo môže viesť k pocitom plnosti, únavy či tráviacim problémom. Spýtali sme sa preto nutričnej špecialistky Polikliniky Váš Lekár, Ing. Marianny Elgyüttovej, či je vôbec možné upraviť tradičné veľkonočné jedlá tak, aby sme si ich mohli naplno vychutnať bez následného pocitu ťažkého žalúdka.
Tradične a moderne zároveň – čo sa dá spraviť inak?
Podľa slov našej odborníčky na výživu sa pri príprave veľkonočných jedál nemusíte úplne vzdať tradičných receptov. Stačí, ak ich trochu upravíte. „Odporúčam znížiť percento tuku – napríklad nahradením šľahačkovej smotany za smotanu s 10% obsahom tuku. Alternatívou môže byť aj výmena živočíšnych produktov za rastlinné, napríklad použitím sójovej smotany, ktorej príjemný chuťový profil je vo finálnom jedle nenápadný,“ radí špecialistka a dodáva, že takéto drobné zmeny môžu výrazne pomôcť ľuďom s citlivejším trávením.
Zemiakový šalát sa dá vychutnať aj bez klasickej majonézy. „Chuťovo sú výbornou alternatívou napríklad nízkotučný grécky jogurt, alebo skyr jogurt. Gurmánom odporúčam aspoň znížiť podiel majonézy jej zmiešaním s bielym nízkotučným jogurtom v pomere 1:1,“ odporúča Ing. Elgyüttová. Pre tých odvážnejších, ktorí si dokážu predstaviť zemiakový šalát aj bez majonézy, zase odporúča vyskúšať ako jej náhradu avokádový dressing, olivový olej, alebo cottage cheese.
Obzvlášť veľké riziko prejedania hrozí najmä pri sladkom. V mnohých rodinách sa pečie viac druhov koláčov a mnohí z nás nevedia odolať a ochutnávajú z každého druhu. „Rozhodne odporúčam znížiť podiel použitého cukru pri pečení a zároveň, pokiaľ to recept umožňuje, pridať viac ovocia, orechov, tvarohu alebo maku. Tým sa zníži energetická hodnota a navýši podiel vlákniny,“ vysvetľuje naša nutričná špecialistka a dodáva: „Pozor na med – pri pečení stráca svoje zdraviu prospešné látky, takže jeho výmena za cukor nie je vždy zdravšou alternatívou.“
Vedomé jedenie je polovica úspechu
Veľká noc býva spojená aj s vyššou konzumáciou alkoholu, čo môže zhoršiť trávenie a zvýšiť celkový kalorický príjem. Snažte sa piť s mierou, ideálne spolu s jedlom a s dostatočným príjmom vody.Aby ste si sviatočné chvíle užili bez nepríjemných následkov, kľúčové je načúvať vlastnému telu a signálom sýtosti. „Konzumujte menšie porcie a preferujte ľahké jedlá, zároveň doplňte každú porciu s dostatkom zeleniny. Po každom jedle si doprajte aspoň mierny pohyb pre podporu trávenia,“ radí odborníčka. Vhodné je prestriedať ťažšie jedlá s takými, ktoré trávenie trochu odľahčia.
Ak ste to predsa len prehnali a trávenie prestáva fungovať, pomôcť môžu bylinky. „Trávenie podporujú bylinky ako mäta, fenikel, aníz alebo zázvor. Môžete ich piť ako čaj, alebo užiť vo forme tinktúr. Rýchlou pomocou sú aj minerálne vody a pohyb na čerstvom vzduchu,“ odporúča Ing. Elgyüttová na záver.
Ako zachovať zdravie a pôžitok z jedla zároveň
Ako by nutričná špecialistka Ing. Marianna Elgyüttová stručne zhrnula zásady sviatočného jedenia? „Skúste sa počas sviatkov viac zamerať na to, ako sa po jedle cítite. Uprednostnite ľahko stráviteľné jedlá – chudé mäso, zeleninu, mäsové a zeleninové vývary a ovocné koláče namiesto tých s maslovo-tukovou plnkou.” Nejde podľa nej o to, aby ste si odopierali jedlá, ktoré máte radi, ale aby ste ich konzumovali s mierou a vedome. Veríme, že aj vďaka týmto tipom si veľkonočné sviatky skutočne užijete – nielen na tanieri, ale aj vo vlastnom tele.
Objednať sa na vyšetrenie k špecialistovi
Máte záujem o konzultáciu s našou odborníčkou na výživu? V ambulancii výživového poradenstva robíme meranie prístrojom InBody, ktorý vám ponúkne komplexné informácie o pomere svalov a tuku vo vašom tele. Na základe týchto informácií vám naša nutričná špecialistka nastaví stravovací plán, ktorý vám pomôže dosiahnuť optimálne telesné zloženie. Vďaka rýchlym termínom a modernému vybaveniu dostanete v Poliklinike Váš Lekár zdravotnú starostlivosť nového štandardu.
Autor: Mgr. Zuzana Krivá